Bæredygtighed
Det betyder, at vores slid og forbrug af jordens ressourcer, ikke må være til skade for fremtidige generationer.
Skal man arbejde bæredygtigt, kan man f.eks.:
- Indkøbe miljørigtigt fx SFC mærket træ
- Sørge for en god affaldssortering på byggepladsen
- Bruge materialer, der kan genanvendes
- Sørge for, at vinterforanstaltningerne er baseret på grøn energi
- Undgå spild af materialer
Brug af skum uden isocyanat i etageadskillelser
I forbindelse med facaderenovering i etagebyggeri skal fuger i etageadskillelser og lejlighedsadskillelser tætnes. Traditionelt polyurethan præsitionsskum (PU-skum)er blevet erstattet med et præsitionsskum uden polyurethan/isocyanat.
Soudal præcitionsskum er uden isocyanat og nemt at arbejde med. Skummet har lige så gode egenskaber som det traditionelle. Både medarbejdere og ledelse synes, at løsningen er god. Medarbejderne skal ikke have særlig uddannelse, og der stilles ikke skrappe krav til personlige værnemidler, når der arbejdes i det fri.
Nye konstruktionsmetoder og grøn beton
I et broprojekt under Center for Grøn Beton blev der anvendt grøn beton og en konstruktionsløsning uden brug af asfalt og fugtisoleringsprodukter. Broen står sydvest for Tørring ved Vejle. CO2-udledningen fra opførelsen af broen er reduceret med ca. 25% i forhold til samme bro opført på traditionel vis. Brodækket på broen er uisoleret, således der ikke er anvendt fugtisolerings- og asfaltprodukter.
Beton er som konstruktionsmateriale et miljøvenligt materiale, som anvendes i store mængder i bygge- og anlægsbranchen. Grundet den udbredte anvendelse er der dog et stort potentiale for at reducere miljøbelastningen ved at fokusere på cement- og betonproduktionen samt de design- og konstruktionsmæssige muligheder, der også ligger i anvendelsen af forskellige betontyper
Anvendelse af fugtisolering og bitumenprodukter er problematiske i forhold til miljø og arbejdsmiljø. Fugt-isoleringsprodukter består ofte af epoxy eller bitumen, og særlig epoxyprodukter er problematiske i forhold til arbejdsmiljøet. Bitumen er et olieprodukt og derfor en knap ressource. CO2-udledning er et globalt miljøproblem, og ved genanvendelse af fx flyveaske og brændt slam fra vandrensningsanlæg søges CO2-udledning reduceret.
Substitution af anvendelse af klæbemiddel med miljø- og arbejdsmiljøskadelige indholdsstoffer
Til vedhæftning af fugebånd i støbeskel anbefales ofte brug af klæbemidler med indhold af miljø- og arbejdsmiljøskadelige indholdsstoffer. Disse klæbemidler kan ofte undgås ved mekanisk vedhæftning til betonoverflader.
Substitutionen er interessant, fordi klæbemidlet indeholder en lang række stoffer, der både er skadelige for miljøet og arbejdsmiljøet som fx ethylacetat, xylen, og cyclohexan.
Med denne løsning anvendes vedhæftning ved hjælp af fugebånd. Løsningen er fornuftig i forhold til miljøet. Med hensyn til arbejdsmiljøet undgår man en påvirkning af kemikalier, men til gengæld støjer det, når fugebåndet skydes på.